Boštjan

 

Boštjan Kunej se opiše takole:

»Sem Boštjan Kunej iz Bistrice ob Sotli, kjer živim sam s svojo materjo. Oče je umrl leta 1995, ko mi je bilo zgolj 20 let, v času, ko je moja bolezen že kazala svoje močne znake. Vseeno sem ohranil moč in optimizem življenja ter leta 1996 začel z delom v Javnem zavodu Kozjanski park, kjer sem sprva delal preko javnih del, leta 1999 sem se tam tudi redno zaposlil. Leta 2001 je napredujoča distrofija stopila korak naprej in mi onemogočila hojo po stopnicah. Glede na to, da bolezen napreduje, mi je vmes začela povzročati težave pri vožnji osebnega vozila, kljub nenehnim prilagoditvam in izboljšavam. A ker me je življenje naučilo biti vztrajen in močan, sem se trudil z vožnjo, dokler sem lahko.

Medtem sem doma »presedlal« na električni invalidski voziček. Dodatne stroške, rečem jim »distrofični stroški«, je povzročila tudi adaptacija in prilagoditev sanitarij, kopalnice, spalnice, vhoda in okolice hiše. Zaradi nenehne, vsakodnevne fizične pomoči, mati občuti težke posledice na svoji hrbtenici, zato sem se angažiral in si doma uredil sobno dvigalo, ki nama omogoča, da živiva brez tuje pomoči še naprej. A četudi je moje življenje posuto s trnjem in me usoda vedno znova in znova preizkuša, sem vseeno zelo pozitiven človek, ki ga zanimajo in veselijo enake ali podobne stvari kot večino ostalih.«

Kar  je za marsikoga samoumevno, je za Boštjana Kuneja  težko dosegljivo oz. nepredstavljivo, saj ima zaradi obolelosti za Beckerjevo mišično distrofijo precej omejeno možnost gibanja. In še to je vezano zgolj na invalidski voziček, s katerim se je nemogoče gibati kjer bi si želel.

Boštjanova želja je predelati kombinirano vozilo, ki ga je že kupil z lastnimi finančnimi sredstvi, do te mere, da se lahko samostojno pripelje (vsaj) na svoje delovno mesto.

Edina možnost za njegovo samostojno in varno vožnjo je predelava vozila na upravljanje s t.i. joystickom.

Cena za osnovni model, brez obveznih dodatkov za upravljanje luči, smerokazov, brisalcev, prezračevanja in menjalnika, stane 36.000 EUR..

 

Svoj prispevek za Boštjana lahko nakažete na:
TRR: 0510 0801 5567 619 - Abanka

Sklic: 29336

Namen: Boštjanova samostojna pot

© 2015-2020 Škofijska Karitas Celje.  Fotografije: Škofijska Karitas Celje, Aleš Umek in Rok Mihevc

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now