1.10.2020

Škofijska Karitas Celje ob dnevu brez alkohola

21. septembra 2020 smo Škofijska Karitas Celje že drugič obeležili Dan brez alkohola. Dogodek je potekal v Brežicah. Javnost smo ozaveščali o projektu SOPA – SKUPAJ ZA ODGOVOREN ODNOS DO PITJA ALKOHOLA. Organizator dogodka je bila Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje v sodelovanju z Občino Brežice in Centrom za krepitev zdravja ZD Brežice.

Na dogodku smo sodelovali s predstavniki petih nevladnih organizacij, ki sodelujejo v omenjenem projektu, in sicer Društvo za zdravje srca in ožilja – podružnica Posavje, Športna zveza Brežice, Dnevni center ŠENT CELEIA Celje, Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske in Škofijska Karitas Celje in Zveza prijateljev mladine Krško.

Z dogodkom smo želeli en dan v letu nameniti pogovorom o škodljivosti pitja in posledicah, ki jih alkohol prinaša tako za posameznika kot tudi za družbo. Tega smo se na dogodku lotili z naslednjimi aktivnostmi: kolo sreče, spomin, reševanje križanke in rebusa, poišči pare, igro »Pijana očala«, da smo privabili ljudi, da razmislijo o mitih o alkoholu, ki prevladujejo v Sloveniji, ter jih skupaj razbijali. Ponudili smo jim gradiva z nasveti o zdravem življenjskem slogu, pristopu SOPA in aktivnostih v okviru projekta, na voljo so jim bile tudi informacije o virih pomoči v regiji. Vse aktivnosti so financirane s strani Evropskega socialnega sklada in Republike Slovenije.

21. 9. 2020

Škofijska Karitas Celje ob dnevu brez alkohola

Škofijska Karitas Celje danes s projektom SOPA obeležujemo dogodek DBA-dan brez alkohola, skupaj v sodelovanju z Občino Brežice ter CKZ ZD Brežice. Na ploščadi Nogometnega stadiona Brežice imamo stojnice h katerimi vabimo mimoidoče k dogodku DBA – Dan brez alkohola. Na stojnici Karitas rešujemo križanke na temo »skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola«.

Začenjajo se dnevi brez alkohola v osmih regijah po Sloveniji

02. 04. 2019

V okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, v aprilu organiziramo 8 dogodkov po različnih regijah po Sloveniji »Dan brez alkohola«. Prvi dogodek bo potekal jutri v Vipavi na Glavnem trgu med 10. in 12. uro. Dogodki so namenjeni osveščanju javnosti o projektu SOPA ter o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola. Začeti želimo pogovor o opuščanju nezdravih življenjskih navad ter nuditi oporo pri zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu. Na naših stojnicah bodo obiskovalci lahko dobili informacije o naših aktivnostih, o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, predstavili bomo zdrave alternative in načine, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, na voljo pa bodo tudi informacije o virih pomoči v regiji.

Na dogodkih bodo sodelovali tudi predstavniki šestih nevladnih organizacij, ki sodelujejo na projektu SOPA, in sicer: Društvo za zdravje srca in ožilja, Zveza paraplegikov Slovenije, Šent, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska Karitas in Športna unije Slovenije. Ponekod se bodo dogodka udeležili tudi predstavniki policije ter drugi aktivni deležniki v lokalni skupnosti tako s področja zdravstva, sociale in ostali.

Dogodka v Mariboru se bo udeležil tudi Igor E. Bergant, ki je ambasador letošnje akcije 40 dni brez alkohola. Akcijo 40 dni brez alkohola izvajajo Slovenska Karitas, Med.Over.Net in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Ker tudi mi sodelujemo v omenjeni kampanji, združujemo nekatere naše aktivnosti na terenu. Tako bo tudi Igor E. Bergant obiskal našo stojnico v Mariboru v nedeljo, 7. aprila, kjer bo med 11.00 – 11.30 na voljo za izjave.

Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je torej potrebno nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji. SOPA v tem smislu povezuje in združuje preko 600 strokovnjakov in izvajalcev iz zdravstvenega, socialnega sektorja, kot predstavnike nevladnih organizacij, zavoda za zaposlovanje, občin, policije. Trenutno na terenu v 18 lokalnih okoljih že poteka pilotni pristop SOPA.

Vodja projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola mag. Tadeja Hočevar: ”Osnovna ideja projekta SOPA je pri vsakem izmed nas vzbuditi pozornost in vprašanje o tem, kakšno je pravzaprav naše pivsko vedenje. Ali z vidika zdravja spijemo preveč alkohola in čez mero, čeprav je to v naši družbi morda sprejemljivo, v določenih situacijah pa celo spodbujeno? Želimo, da bi imel vsak član skupnosti na voljo vse potrebne informacije o negativnih učinkih čezmernega pitja alkohola, bodisi zase bodisi za svojega bližnjega, prijatelja. Pitje alkohola, niti v majhnih količinah, namreč ne predstavlja zdravega načina življenjskega sloga. Z dogodki “Dan brez alkohola” želimo približati ravno to sporočilo ljudem in jim predstaviti boljše in predvsem zdrave izbire v vsakdanjem življenju.”

DOGODKI DAN BREZ ALKOHOLA:

 

3. april VIPAVA

Pred občino Vipava, Glavni trg 15, od 10. do 12. ure

6. april RAVNE NA KOROŠKEM

Dan za spremembe, plato pri Tržnici Ravne, od 11. do 13. ure

 

6. april CELJE

Glavni trg, od 9. do 11. ure

 

6. april LUCIJA

Skupaj delamo za zdravje, Park Sonce, od 8. do 13. ure

 

7. april MARIBOR

Tek zdravja, Glavni trg, od 9. do 12. ure

 

10. april MURSKA SOBOTA

Trg kulture, od 10. do 12. ure

 

12. april KOČEVJE

Trg zbora odposlancev (ploščad pred Namo), od 9. do 17. ure

 

17. april KRANJ

Slovenski trg (pred občino) med 11. in 13. uro in Mestna knjižnica Kranj (strokovno srečanje med 9. in 14. uro)

Več informacij najdete na spletni strani projekta SOPA 

Plakat-SOPA-net.jpg
Letak-net1.jpg