top of page
Lana Smukavec.jpg

Lana Smukavec

 

Deklica Lana je rojena s kromosomsko napako x28, kar pomeni, da zaostaja v razvoju in je na nivoju 4 mesečnega dojenčka. Je gibalno omejena, ne zmore komunicirati z okolico, ne vidi, razen malo svetlobe. Ni še spregovorila niti ene same besede, ne hodi, brez opore ne more niti sedeti. Lanina motorika je močno omejena. Predmet lahko prime, ga zadrži in morda usmeri proti ustom. Več ne zmore. Trenutno se lahko prime za lase, vendar nato las ne zmore sama izpustiti.

Z mamico Sanjo živita sami, ker je Lanin oče odšel. Lana ima vsak dan različne terapije, predvsem zaradi epileptičnih napadov. Zaradi njih je bila že trikrat v umetni komi. Lana obiskuje razvojno ambulanto JZ ZD Celje in razvojni vrtec v Celju.

Kadar je doma, pa se z mamico igrata. Večinoma tudi med igro izvajata terapevtske vaje – mamica jo posadi v stojko ali ji namesti opornice za noge, saj Lana sama ne more stati.

 

Lanin razvoj je težko napovedati, ji pa zelo pomagajo posebne nevrofizioterapije, ki so žal plačljive. Mamica samohranilka s svojimi skromnimi dohodki ne zmore zbrati denarja.

Svoj prispevek za Lano lahko nakažete na:

TRR: SI56 0400 1004 6530 307 (Nova KBM d.d.)

Sklic: 29331

Namen:  za Lano Smukavec

bottom of page