top of page
sinoda_3.png
Na željo papeža Frančiška bo od oktobra 2021 do oktobra 2023 potekala splošna sinoda škofov o sinodalnosti. Od ostalih sinod se bo razlikovala po v jasno izraženi papeževi želji, da gre za triletni proces, katerega cilj ni napisati nov dokument ali določiti nove metode. Cilj in ideja sinode o sinodalnosti je ponovno odkriti najbolj temeljno naravo Cerkve, ki je popotna druščina, tovarišija, ki hodi skupaj - kar beseda sinoda tudi pomeni. Zato bo sinoda najprej potekala na ravni vsake krajevne Cerkve - škofije. Sinodalni proces nas želi povezati, spraviti za isto mizo, med nami odpreti iskren in pogumen pogovor, nas naučiti poslušanja, nam dati pogum za sodelovanje, preseganje razlik, sobivanja v drugačnosti. Največji izziv sinode za kristjane pa bo poslušati kaj Duh govori Cerkvi danes, razločevati kam nas Božja beseda vodi in sprejemati nove korake k bolj pristnemu in resnično pričevanjskemu življenju Cerkve v svetu. 
Sodelavke in sodelavci Karitas smo povabljeni, da se aktivno vključimo v sinodalno dogajanje. Morda je še najbolj pomembno, da preko nas svoj glas in besedo v Cerkvi dobijo tudi ubogi, ranljivi, odrinjeni in zavrženi.

Vsako zasedanje na drugem vatikanskem koncilu se je začelo z molitvijo Adsumus Sancte Spiritus. Prve besede v latinskem originalu pomenijo »Pred teboj smo, Sveti Duh«. To molitev so skozi stoletja uporabljali na koncilih, sinodah in drugih zborovanjih Cerkve.

molitev.png
bottom of page